Važnost upotrebe štitnika za zube

stitnik za zube

Prijedlozi za bezbjedan osmijeh

Jeste li razmišljali kako bi bilo da izgubite jedan ili dva prednja zuba? Ne bi ste se smijjali toliko. Razgovor lice u lice bi bio neprijatan. Ne bi ste bili u stanju da izgovarate neke riječi, a šta bi bilo sa odgrizanjem jabuke ili pice? Dokle god su Vam zubi na mjestu, ne nedostaju Vam.

Tinejdžeri i rekreativci izgube hiljade zuba godišnje na igralištima, tokom košarkaške utakmice, vozeći rolere ili skejt i tokom drugih aktivnosti. Povrede glave i lica u skoro svakom sportu mogu biti povezane sa povredama zuba, jezika, obraza i usana. Adekvatan štitnik zuba je važan dio vaše sportske opreme ukoliko želite da sačuvate zdrav osmijeh. Možda ste vidjeli kako ih koriste u kontaktnim sportovima kao što su fudbal, boks, hokej…

Štitnici Vam čuvaju zube i kod nekontaktnih sportova kao što su gimnastika. Zapravo preporučuju se svuda gdje postoji ikakav rizik od povrede usta i zuba.

ODABIR ŠTITNIKA

Postoje tri vrste štitnika:

• Gotovi – univerzalni štitnici

• Štitnici koji se „prokuhaju i zagrizu”

• Individualno napravljeni – koje Vam napravi stomatolog

Svi štitnici koje pravilno naležu pružaju određen nivo zaštite zuba i usta. Stomatolog Vam čak može „iskrojiti” štitnik koji odgovara Vašim zahtjevima i sportu kojim se bavite. Najefikasniji štitnici treba da imaju nekoliko karakteristika. Treba da je rezilijentan (elastičan), otporan na kidanje i udoban za nošenje. Trebalo bi prisno da naliježe, bude trajan i lagan za čišćenje. Ne bi trebalo da ometa govor i disanje. Uglavnom se štitnici izrađuju u samo za gornju vilicu, ali ukoliko je isturena, stomatolog Vam može preporučiti i štitnik za donju vilicu.

Ukoliko se bavite nekim od sportova navedenih u tabeli, preporuka referentnih stomatoloških kao i sportskih organizacija je da korstite štitnik za zube. Svi navedeni sportovi nose opasnost od povrede zuba, usana i jezika kao posljedica kontakta glavom, padova, stiskanja zuba ili udaraca u zube. Adekvatno izrađeni štitnici se mogu koristit za bilo koji od ovih sportova.

SPORTOVI Z A KOJE VAM JE POTREBAN ŠTITNIK ZA ZUBE

Ukoliko ze bavite nekim od sledećih sportova kontaktirajte Vašeg stomatologa u vezi izrade štitnika za zube.

AkrobatikaFudbalVoženje rolera
KošarkaGimnastikaBorilačke vještine
BiciklizamRukometVoženje skejtborda
BoksHokej na leduOdbojka
Konjički sportoviHrvanjeVaterpolo
Ekstremni sportoviSkijanjeDizanje tegova
Hokej na traviPadobranstvoSurfovanje
RagbiSkvoš


BRIGA O VAŠEM ŠTITNIKU

Prije svake upotrebe isperite štitnik hladnom vodom i antiseptičkim rastvorom. Takođe ga možete oprati četkicom i pastom za zube. Kada ga ne koristite, čuvajte štitnik u svom plastičnom, perforiranom kućištu. Ovo omogućava cirkulaciju vazduha i spriječava oštećenja. Izbjegavajte da ga izlažete visokim temperaturama kao što su direktno sunce, vruće površine ili topla voda kako bi ste spriječili deformisanje.

Redovno provjeravajte da li su prisutna oštećenja ili rupe kao i da li labavo stoji u ustima. Štitnik koji loše stoji može oštetiti Vašu sluzokožu usta i smanjti nivo zaštite zuba i okolnih tkiva. Redovno se kontrolišite kod stomatologa i ponesite svoj štitnik kako bi stomatolog utvrdio da je štitnik još uvijek u dobrom stanju.