Stiže nam Facebook dating, servis za upoznavanje

Kompanija Facebook protekle je sedmice objavila kako u 32 evropske zemlje uvodi aplikaciju, face dating. Naime, radi se o aplikaciji ili servisu za upoznavanje srodnih duša. Uvođenje navedenog servisa planirano je i ranije ali je zbog tehničkih problema do sada odgađano.

Face dating  je kompanija planirala pokrenuti još tokom februara ali je odustala zbog mišljenja irske komisije za zaštitu podataka, koja u okvirima Evropske unije spada među glavne regulatore za tehnološke kompanije širom svijeta, među kojima se nalazi i facebook.

Navedena komisija je izrazila zabrinutost jer nisu na vrijeme obavješteni o pokretanju ovog servisa, tačnije dobili su samo kratko obavještenje za pokretanje aplikacije 13. februara, a sama vijest objavljena je deset dana ranije.

Osim toga, irskoj komisiji za zaštitu podataka (DPC) nije dostavljena niti dokumentacija kojom se definiše zaštita podataka korisnika ovog servis, kao i način na koji će Facebook donositi odluke.

IZ DPC-a su saopštili kako će vršiti detaljni nadzor nad servisom kada isti bude u funkciji, kao i da su iz Facebooka u međuvremenu dostavili neophodnu dokumentaciju za rad ovog servisa.

  • Facebook nam je dostavio detaljnja pojašnjenja kada govorimo o obradi ličnih podataka, kada govorimo sa stanovišta upotrebe ove aplikacije, kazao je Graham Doyle koji obnaša funkciju zamjenika povjerenika u DPC-u.

Servis Facebook dating će se nalaziti unutar Facebookove aplikacije i posvećena je prioritetno upoznavanju. Ovaj servis je u SAD-u predstavljen u septembru prošle godine i trenutno je dostupan u 20 zemalja.

Voditeljica ovog projekta, Kate Orseth u svojoj objavi prošle sedmice kazala je kako će korisnici moći da biraju da li žele napraviti svoj profil za upoznavanje te će isti moći bilo kada izbrisati a da zadrže svoj facebook račun.

Ime i prezime korisnika bit će preuzeti sa profila koji korisnici imaju na Facebooku i neće ih biti moguće uređivati na ovom servisu za upoznavanje. Prezimena korisnika kako je kazala Orseth neće biti prikazivana, a korisnici će moći sami odabrati da li će neke druge privatne informacije dijeliti na svojim profilima.