Savjeti za pravilno očuvanje oralnog zdravlja djece

Mliječni zubi, iako se samo određeni period zadržavaju u našim ustima, imaju veliki značaj i  zbog toga im se treba posvetiti posebna pažnja. Često čujemo fraze tipa: „Ma hajde sta će mu biti, to je samo zub, izvadi ga…“, ali trebate biti svjesni da je i zub organ, ima svoju vaskularizaciju i inervaciju preko kojih se vrši ishrana samog zuba i preko kojih dolaze nervni impusli do zuba i nazad do mozga.

Zubi dječijem uzrastu – mliječni služe za:

1.           Ishranu, rast i razvoj djece,

2.           Govor

3.           Zdrav dječiji organizam

4.           Čuvanje prostora za stalne zube

5.           Rast i razvoj vilica.

Liječenje karijesa

Karijes je lokalni, patološki proces egzogenog porijekla, relativno brzog toka, a nastaje nakupljanjem plaka na površini zuba. Karijes je ujedno po istraživanjima najraširenija bolest u svijetu, a posebno u našoj državi. Mliječne zube trebamo održavati zdravim sve do njihove smjene sa stalnim zubima u ustima, a to se postiže uklanjanjem plaka tj. zubnih naslaga redovitim i pravilnim četkanjem tj. pranjem zuba. Nastankom karijesa povećava se rizik od ranog gubitka mliječnog zuba što za posljedicu ima pomak susjednih zuba u prazan prostor, a to opet smeta nicanju stalnog zuba na mjesto predviđeno za njega pa onda imamo nepravilan raspored zuba. Naročito je bitno da roditelji znaju kad niče prvi stalni kutnjak,     a to je oko šeste godine života. Većinom roditelji zamijene prvi stalni kutnjak sa mliječnim zubom.

Oralna higijena ako je zapostavljena dolazi do većeg nakupljanja naslaga na prvom stalnom kutnjaku tj. šestici i dolazi do razvoja karijesa na tom zubu, a sam zub ima veliku ulogu za slaganje ostalih zuba u zubnom nizu. Nicanjem prvog stalnog kutnjaka dolazi do prvog fiziološkog dizanja zagriza. Prvi stalni kutnjak nosi cijelu okluziju, te gubitkom njega, dolazi do poremećaja kako u zubnom nizu tako i u međučeljusnom zglobu što onda ima još veće posljedice- škljocanje, devijacije mandibule, bolnost.

Stalno se postavlja pitanje kad je pravo vrijeme da se počne sa pranjem zuba?

Od nicanja prvog zuba u ustima roditeji trebaju da počinju da peru zube svojoj djeci. U početku se može koristiti gaza koja je prethodno otkuhana, te sa njome pažljivo čistimo prve zubiće dok kasnije polako uvodimo korištenje četkice za zube i male količine paste za zube sa fluorom te zubni konac.             Djetetu treba roditelj da pere zube, jer malena djeca nema razvijene sposobnosti za pranje zuba, te ih ne može na pravilan način očistiti. Mliječni zubi se peru kod djece u gornjoj vilici od zubnog mesa na dolje – kako kiša pada, a u donjoj vilici također od zubnog mesa prema gore – kako trava raste.

Potrebno je oprati sve površine zuba, ne samo zube s prednje strane nego i dio zuba kojima se grize i sa unutrašnje strane. Ne smijemo zaboraviti da izmedju zuba često četkica ne može da sve opere pa je potrebno koristiti i zubni konac. Na početku dijete će se opirati, neće dati da mu se operu zubići, ali svakodnevnim pranjem zuba navikut će se i postat će mu to normalna aktivnost.

Stomatolozi preporučuju roditeljima da kontrolišu i pomažu u održavanju pravilne oralne higijene do vremena kada djeca mogu bojiti unutar zatvorenih linija,sami vezati pertle ili odrezati tvrdi komad mesa.

Treba voditi računa i o ishrani djeteta koja treba da je raznovrsna te konzumirati hranu koja potiče na žvakanje a ne onu koja se lijepi za zube i desni. Slatkiše bi bilo poželjno izbjegavati pogotovo one ljepljive, bogate ugljenim hidratima, saharozom kao što su karamele, lizala, gumene bombone, gusti i bistri sokovi, gazirana pića, domaći voćni sirupi…

Korištenje slatke hrane treba da bude pod kontrolom što se tiče frekvencije u danu i sedmično, uvijek poslije slanog obroka, te po mogućnosti odmah praćeno pranjem zuba. Voće i povrće je uvijek poželjno jer tako djeca unose supstance potrebne za zdrav rast i razvoj organizma.

Nepovoljno na rast i razvoj donje trećine lica, a tako i na same zube kako mliječne tako i na stalne zube ima sisanje prsta, korištenje dude varalice, davanje zašećerenih napitaka, davanje bočice djetetu, jedenje pred spavanje a da se nakon toga ne operu zubi, te posebno nemogućnost disanja na nos.

Djeca su razigrana i često u toj igri može doći do pada te izbijanja zuba. Zub u najkraćem roku treba staviti u slatko mlijeko te sa djetetom i tim zubom otići kod stomatologa.

Prvi odlazak stomatologu

Kada treba dijete prvi put dovesti kod stomatologa?

– Najbolje je do prve godine života

– Treba vršiti redovne preglede

– Kontrolni pregledi se vrše 2 x godišnje

Treba izbjegavati strašenje djeteta odlaskom kod stomatologa, ne smijete dopustiti da dijete osjeti vašu uznemirenost zbog odlaska stomatologu, ne smijete podmićivati dijete  niti koristiti odlazak stomatologu kao kaznu, te kao poveznicu sa stomatologom koristiti rijeci igla, ubod, bol i slično. Stoamtologu se ne ide isključivo kad nastane problem u usnoj šupljini.

Rani odlazak stomatologu, redoviti pregledi, pravilno četkanje zuba uz vašu kontrolu i pomoć doprinosi unapređenju oralnog zdravlja vaše djece. Ne dopustite da stomatolog u vašem životu predstavlja samo jednu Baba Rogu koja nanosi bol, nego neka bude zaista ono što i jeste, ljekar koji će pomoći kako vama, tako i vašoj djeci u održavanju oralnog zdravlja, jer očuvanjem oralnog zdravlja doprinosimo i održavanju cjelokupnog zdravlja organizma.