Prednosti bademovog ulja po zdravlje

Ulje koje nastaje iz ploda badema se naziva bademovo ulje. Za bademovo ulje postoje brojne pretpostavke o jako visokim benefitima po zdravlje organizma. Ali naravno postoje i neka sprovedena istraživanja kako bi potvrdila vjerodostojnost pojedinih pretpostavki. 

Bademovo ulje se najčešće izvlači iz unutrašnjoj slatkih badema. Postoje i gorki bademi koji se najčešće u modifikovanom formatu koriste u medicini. Gorki bademi mogu nekada biti i toksični i nećete ih lako pronaći u slobodnoj trgovini. 

Bademovo ulje

Konzumiranjem cijelih badema, kao i ulja vjeruje se da možete sniziti krvni pritisak i holesterol. Neki također vjeruju da pomažu u procesu skidanja kilaže, te kod proširenih vena

Bademovo ulje se također povezuje sa benefitima koje podrazumijevaju snižavanje rizika srčanih bolesti, kao i stabilizaciju nivoa šećera u krvi. 

Snižavanje holesterola je povezano sa zdravljem vašeg srca, te ukoliko na bilo koji način uspijete sniziti isti vi ćete pozitivno uticati na zdravlje vašeg srca. A to je upravo ono što vam bademovo ulje pruža.

Bademovo ulje je intenzivno bogato antioksidansima vitamina E. Vitamin E ima antioksidantna dejstva. Ovo jedinjenje štiti tijelo od negativnih supstanci i čestica. 

Slobodne čestice mogu imati pozitivan uticaj na tijelo međutim kada dođe do naglog rasta istih u organizmu na taj način mogu dovesti do štete.

Ako dodate badem i bademovo ulje u vašu rutinu to može biti jedan od načina da kontrolišete nivo šećera u krvi. Sprovedeno istraživanje je dalo zadatak jednog grupi ljudi da dodaju bademovo ulje kao dodatak doručku, dok je druga skupina mogla jesti doručak regularno. 

Tokom dana praćen je nivo šećera u krvi, te je kod onih koji su konzumirali bademovo ulje dosta niži nivo šećera tokom dana. 

Bademovo ulje i lice

Bademovo ulje je često zastupljen sastojak kozmetičkih preparata zbog prepoznavanja benefita koje je pokazalo kada je koža lica u pitanju. 

Ovo se uglavnom odnosi na mogućnost većeg zadržavanja vlažnosti kože lica. Za koju možemo reći da je izuzetno bitna kada je u pitanju njega lica. 

Pružanje hidratacije je nešto što svakome treba i bademovo ulje ima tu moć da to i pruži. Najčešće tu govorimo o rješenju problema suhe i osjetljive kože koje zahtijevaju veću koncentraciju sastojaka koje čuvaju vlažnost kože. 

Kako smo i spomenuli benefite antioksidanata u vitaminu E korisnost se može automatski odnositi i lice. 

Vitamin E u bademovom ulju ima mogućnost da čuva kožu od sunca i da spriječi rano starenje kože.

Jedan od načina na koji bademovo ulje može biti korisno za vaše lice je skidanje šminke. Danas u svijetu je izuzetno popularna DC metoda čišćenja lica od šminke, tačnije dvofazno čišćenje. 

Za prvi korak vam je potrebno nešto što će otopiti vašu šminku, a to može biti bademovo ulje ili micelarna voda.

Drugi dio podrazumijeva gel za čišćenje, koji nije na bazi ulja niti ga sadrži, a možete skinuti šminku i prethodno nanešeno ulje. 

Jako je bitno da skinete ulje u potpunosti da se ono ne zadrži na koži jer u procesu čišćenja šminka se pomjera na licu i bitno je da je zajedno sa uljem u potpunosti skinete. 

Bademovo ulje može biti izuzetno efektivan način da se izborite sa strijama, ali i spriječite pojavu novih jer omekšava kožu. 

Bademovo ulje i kosa 

Vaša koža nije jedini način da iskoristite sve prednosti koje nudi bademovo ulje. Ovo hranjivo ulje može omekšati i ispraviti vašu kosu. 

Bogato je i vitaminom B-7 ili poznatije biotinom. 

Bademovo ulje stoga ima moć da drži kosu i nokte jakima i zdravima. Također može pomoći u zaštiti od sunca, sa prirodnim SPF-om 5. 

Bademovo ulje može biti vrlo efikasan tretman u borbi protiv osušenog i oštećenog tjemena. Ima antibakterijska i antifungalna dejstva što efektivno umanjuje problem sa gljivicom koja uzrokuje perut. 

Vrlo lako se upija u kožu i služi kao odličan hidrator. Također ujedno i obavlja svojevrsno čišćenje folikula kose.

Bademovo ulje je odlično i kada dođe do toga da se vaša kosa zamrsi ili se ošteti usljed korištenja raznih uređaja koji tretiraju kosu. 

Kako možete koristiti bademovo ulje 

Kao sredstvo za hidrataciju i savršen hidrator kod osjetljive i suhe kože. 

Nanesite ulje na područja na tijelu na kojim vidite izraženu suhoću i grubost kože. Pritom mislimo na laktove, koljena ili čak stopala koja imaju tendenciju da budu dosta suha i grube teksture, ukoliko se naravno ne njeguju pravilno.

Možete napraviti masku za kosu sa bademovim ulje. Već smo govorili o benefitima za kosu sada je samo red na vas da to sprovedete u djelo. 

Masku kod kuće možete napraviti tako što ćete pomješati ulje i pasirani avokado. Tu smjesu nanesite na vlažnu kosu. 

Kombinovanje sa drugim uljima. Koristite bademovo ulje kao nosilac kod razrijeđivanja drugih esencijalnih ulja koja nanosite na kožu. 

Možete napraviti piling za tijelo od šećera i vode sa dodatkom bademovog ulja. 

Ovo je vrlo efektivan proizvod koji možete nanijeti na oštećene usne.

Pored oštećenih usana, ako se desi da imate oštećene nokte i kožicu pored noktiju možete koristiti bademovo ulje kako biste omekšali to područje i osigurali bolju podlogu za dalji rad na noktima.