Pitamo ginekologa: Je li iscjedak normalna pojava i kada se trebamo zabrinuti?

vaginalni iscjedak

Često pojava isjectka za žene predstavlja zabrinjavajuću okolnost i stvara negativne scenarije u glavi. Mada iako žene imaju određeni strah po pitanju ove pojave neki je smatraju trivijalnom.

Pojava iscjetka nekada može zaista bti u potpunosti normalna pojava i nije nešto čemu biste trebali brinuti. Zapravo i ukazuje na to da imate zdrav reproduktivni sistem.

Međutim promjene tog iscjetka vam mogu ukazivati na određene probleme. Koji ispravnim dijagnozama i naposlijetku tretmanima mogu biti efektivno riješeni. Mada postoji šansa da dođe do pogrešnog tumačenja vaših simptoma i nepotpunih pretraga koje mogu dovesti do pogrešne dijagnoze i liječenja.

Ukoliko osjećate strah i mislite da nešto zaista nije u redu obratite se stručnoj i provjerenoj osobi za najbolji tretman.

Šta je iscjedak?

Iscjedak iz rodnice je sasvim normalna pojava posebice kada je u pitanju žena koja ima zdrav reproduktivni sistem. Također on ima jako važnu zaštitnu ulogu za ženski reproduktivni sistem.

Ta tečnost funkcioniše na način da ispire odumrle stanice i bakterije koje proizvode žlijezde rodnice i vrata maternice (cerviksa). Ovo je također pogodno jer sprečava upalne procese na ženskom reproduktivnom sistemu.

Uzroci

Tri najčešća uzroka za pojavu iscjetka jesu gljivična infekcija, bakterijska vaginoza i trihomonijaza.

Normalni iscjedak iz rodnice je pokazatelj zdravih funkcija u vašem tijelu. Predstavlja način na koji se vaše tijelo čisti i štiti. Vježbanje, korištenje kontracepcijskih tableta, kao i stress mogu rezultirati ovom pojavom.

Abnormalni iscjedak je najčešće iscjedak uzrokovan infekcijom. Neke od njih ćemo i spomenuti.

  • Bakterijska vaginoza

Bakterijska vaginoza je jako česta bakterijska infekcija. Uzrokovana je povećanom količinom vaginalnog iscjetka koji ima jak, smrdljiv, a ponekad i riblji miris. Iako u nekim slučajevima nema simptoma ovakvog intenziteta.

  • Trihomonijaza

Trihomonijaza je druga vrsta infekcije. To je uzrokovano praživotinjama ili jednoćelijskim organizmom. Infekcija se obično širi seksualnim kontaktom, ali se također može zaraziti dijeljenjem ručnika ili kupaćih kostima. Rezultat je žuti ili zeleni iscjedak koji ima neugodan miris. Bol, upala i svrbež također su česti simptomi, iako neke žene nemaju takve simptome, barem na početku pojave infekcije.

  • Gljivična infekcija

Gljivična infekcija je infekcija koja ukoliko se pojavi u većim količinama, tačnije ako pronađe način da se razvije može da uzrokuje veće probleme. I kod zdravih žena postoji manja količina tih gljivica koja je prihvatljiva i ne prouzrokuje nikakve probleme, sve dok se ne razvije.

Do gljivične infekcije može doći ako koristite antibiotike, ako ste trudni, imate dijabetes ili predugo vremena ne ispirate znoj nakon što se oznojite. Neke žene se susreću sa ovom infekcijom, a da im se i ne može ustanoviti pravi razlog zašto se to desilo.

Stvara prostor za svrbež i crvenilo.

Sljedeće može pogoršati stanje i stimulisati gljivičnu infekciju :

Stres – je uzročnik i pokretač mnogih zdravstenih problema, pa tako utiče i na reproduktivni sistem kod žena

Dijabetes

Kontracepcijske tablete

Trudnoća

Antibiotici – posebno imaju uticaju ako se koriste duže od 10 dana

  • Gonoreja i klamidija

Gonoreja i klamidija su infekcije prenosive seksualnim kontaktom i mogu proizvesti abnormalni iscjedak.

  • Pelvična inflamatorna bolest je također prenosiva seksualnim kontaktom.
  • Menopauza i nizak nivo estrogena mogu također biti uzroci.

Kada se obratiti za pomoć?

U slučaju da primjetite povećanje vašeg iscjetka rodnice, promjene u boji ili mirisu obavezno se obratite doktoru. Postoji šansa da imate neke bolesti koje ne možete sami liječiti.

Ukoliko simptomi ne prestanu za 7 dana i prave vam problem u dnevnim aktivnostima i prije proteka 7 dana obavezno se javite doktoru.

Vaš doktor će morati obaviti pregled kako bi ustanovio ispravnu dijagnozu. Ovo će zahtijevati razgovor o vašim simpotima, ali i labaratorijsku analizu iscjetka.

Ukoliko imate neke druge simptome pored kojih primjećujete pojavu iscjetka svakako se javite doktoru što je prije moguće. Neke od situacija mogu biti pojava temperature, nepodnošljivi bol u abdomen, nagli gubitak kilograma, vrtoglavica i slično.

Može li se pojava iscjetka izbjeći ili spriječiti?

Da li ovu situaciju možete predvidjeti i izbjeći je?

Zapravo nema potrebe da tražite način da spriječite normalni iscjedak. Problem se javlja kod abnormalnog iscjetka, u tom slučaju pratite sljedeće savjete.

Nakon obavljanja velike i male nužde svaki put budite sigurni da se ispravno očistili intimno područje.

Nosite pamučni veš. To omogućava vašoj koži da diše.

Možete promjeniti deterdžent za pranje veša, ako sumnjate da je i to negativan uticaj za vaše tijelo i da stvara određene iritacije.

Izbjegavajte nošenje uske odjeće, poput pantalona, šorceva, bajkerskog šorca na neki duži vremenski period. Bakterije se u tom slučaju zadržavaju i razmnožavaju.

Izbjegavajte tople kupke.

Tuširajte se na dnevnoj bazi.

Izbjegavajte higijenske sprejeve, uloške, tampone, kupke i slično. Parfemi u tim proizvodima mogu biti izuzetno jaki iritansi.

Šta pitati doktora nakon ove dijagnoze?

Šta je razlog promjenama i povećanom iscjetku rodnice?

Da li postoje dodatni testovi kako bi se utvrdio razlog?

Šta ovi rezultati znače?

Na osnovu simptoma koje primjećujete koji je najbolji tretman?

Da li je potrebno uzimati tablete kako bi se ovakav problem riješio?

Koliko dugo traje proces liječenja?