Ovaj dio tijela nikada ne trebate brijati

Ukoliko ste poput brojnih ljudi, sigurno je da ste kao mladi donosili neke iznenađujuće odluke o vašoj kosi. Vjerovatno ste uzeli brijač i makaze te odrezali dio kose, a poslije toga ste zažalili. Ipak, na svu sreću, kosa raste. Ali, i sada kad ste stariji morate biti veoma oprezni jer brijanje pojedinih dijelova na tijelu može vam donijeti veliku glavobolju i štetu koju je teško ispraviti. Naime, dio tijela koji nikada ne smijete da brijete su obrve, a kada govorimo o obrvama, njihova svrha nije samo estetika.

Vaše obrve imaju evolucijske funckije koje su jako specifične, mišljenje je dermatologa, koji kažu da obrve pomažu kako vlaga i znoj ne idu u oči, te samim tim pomažu da bakterije i prljavština ne ulaze u oči, a pomažu vam mnogo i kod zaštite od sunca. Pored toga, obrve igraju bitnu ulogu kod okvira lica i od velike su pomoći kod neverbalnog izražavanja osjećanja. Ukoliko obrijete obrve, riskirate da izgubite ove mogućnosti. Ipak, i pored toga mnogi ljudi se odlučuju na ovaj postupak.

Ukoliko pak želite srediti vaše obrve, preporuka je da se to radi uz pomoć pincete ili voska. Kako navodi Best Life, postoji četiri načina kako brijanje može loše uticati na izgled vašeg tijela.

Možete dobiti kvrge

Ukoliko se ne brijete uz odgovarajuću tehniku, u toku brijanja možete povući dlake i tako iziritirati folikule, a nakon toga možete dobiti crvene krge, što ne izgleda ni malo lijepo.  Postoje i razne dodatne nuspojave, odnosno estetski problem ukoliko konstantno brijete obrve. Rizikujete da dođe do iritacije kože te sekundardnih promjena teksutre i pigmenta.

Obrve mogu postati guste

Kada jednom počnete da se brijete, nebitno da li se radi o nogama ili bradi, sigurno ste primjetili da dlake izgledaju drugačije kada izrastu, u odnosu na period prije toga. Ista stvar može se desiti i sa obrvama. U slučaju kad dlačice ponovo rastu, njihovi vrhovi su tupi jer su posječeni u sredini te automatski rastu duže. Takva situacija dovodi do toga da obrve mogu izgledati grubo, gusto i vrlo oštro, što vam se sigurno neće svidjeti.

Vaše obrve mogu nestati mjesecima

Svima dlake mogu rasti različitom brzinom, a vaše obrve mogu rasti drugačijim tempom od kose, što brijanje obrva čini prilično rizičnim.

Dlake rastu različitim brzinama kod ljudi, ali obrve mogu da rastu potpuno drugačijom brzinom ili tempom, nego što je to slučaj sa našom kosom, a upravo to je veliki rizik kod brijanja obrva. Apsolutno je nemoguće predviđati koliko vremena treba da obrve ponovo narastu, obzirom da se radi o genetskoj stopi rasta koja je najčešće povezana sa d bi. Ukoliko se pretjerano i često brijete, može proći i više od mjesec dana kako bi dlake ponovo narasle.

Možete se posjeći

Koža koja se nalazi ispod oka jako je tanka, tanja od ostalih mjesta koja inače brijete što znači da biste se vrlo lako mogli posjeći, što bi potencijalno moglo rezultirati krvavim neredom.

Koža koja se nalazi ispod očiju je dosta tanja nego druga mjesta koja inače brijemo. To znači da se prilikom brijanja obrva veoma lako možete posjeći, a to će vam osim štete na licu, neugodnog osjećaja donijeti dosta krvi u procesu samog brijanja.