Ko ne smije raditi hidžamu

Niste pobornik medicinskih preparata i uvijek vam je draže da se okrenete prirodnom tretmanu i alternativi za vaš problem. Skeptični ste po pitanju onoga što ćete dobiti u apoteci kao rješenje za vaše hronične bolove jer ne želite naštetiti svom organizmu?

S druge strane zaista želite da bolovi prestanu i da se vaš problem već jednom riješi? Vrlo moguće da je hidžama nešto što bi vam moglo odgovarati.

Hidžama kao tretman datira od davnina i poprilično je sigurna i pouzdana metoda kada se na pravi način izvodi. Ukoliko imate problem koji hidžama može riješiti, barem djelomično na pravom ste mjestu da saznate nešto o tome.

Šta je hidžama?

Hidžama je drevna, tradicionalna i alternativna medicinska praksa. Kako vrijeme prolazi sve je veća rasprostranjenost primjene ove terapije. Također sve je više i dokaza i pozitivnih iskustava.

Prednosti tretmana kod bolesti uz koje su neizbježni intenzivni bolovi su zaista evidentne. Što dodaje na popularnosti i daljem širenju primjene tretmana.

Da biste mogli raditi hidžamu na nečijem tijelu morate proći specifičnu obuku kako biste mogli u potpunosti sigurno izvoditi tretman. S druge strane, preciznije sa strane klijenta bitno je pronaći osobu koja je stručna i ima određeno iskustvo.

Hidžama je drevna tehnika koja pomaže pri zacjeljivanju. Sprovodi se tako što se specifične čašice ili bočice postavljaju na područje na tijelu na kojem želite obaviti tretman. Na taj način na koži se stvara pritisak, i to nekada vrućinom nekada usisavanjem.

Kako funkcioniše hidžama

Način na koji hidžama pozitivno djeluje na vaše tijelo dugo godina nije bio poznat. Glavni mehanizmi i ono što čini ovu metodu specifičnom jeste stvaranje subatmosferskog pritiska što pospješuje perifernu cirkulaciju krvi i poboljšanje imuniteta.

Pored toga neki od efekata hidžame uključuju unapređenje krvotoka kože, izmjena biomehaničkih svojstava kože, povećanje praga tolerancije na bol, poboljšanje lokalnog anaerobnog metabolizma, smanjenje upalnih procesa i modulaciju ćelijskog imunološkog sistema.

Prednosti hidžame

Mnoštvo je odrađenih studija na temu hidžame. Većina istih ukazuje da je najveća efektivnost ovog tretmana u smanjenju bolova.

Neka istraživanja pokazuju poboljšanje atletskog performansa u sportskim aktivnostima.

Pored toga što svoje benefite pokazuje u reduciranju bolova možemo navesti još nekoliko pozitivnih stavki koje vežemo za hidžamu.

Pomaže pri olakšanju i smanjenju upalnih procesa u organizmu.

Bolesti probavnog trakta su također nešto na šta hidžama može da utiče.

Također neka istraživanja su pokazala i pozitivni uticaj na cirkulatorni i respiratnorni sistem.

S obzirom da je ovo tretman koji se obavlja direktno na koži logično je i pretpostaviti da može dati doprinos koži i pozitivno uticati na kožu. Tu možemo spomenuti pozitivan uticaj na razna stanja kože poput ekcema, te facijalne paralize.

Oslabljeni mišići koji u svakodnevnom životu ne obavljaju značajnu aktivnost niti u potpunosti služe svojoj svrsi mogu biti pozitivno potaknuti ovim tretmanom. Hidžama bi stimulirala aktivnost ovih mišića.

Snižavanje visokog pritiska kao i olakšavanje nekih psihičkih stanja mogu biti dio prednosti koje pruža hidžama.

Ko to ne bi smio raditi hidžamu?

Djeca mlađa od 10 godina nisu pogodni kandidati za ovaj tretman. Međutim ipak za djecu od 4 godine to nikako nije sigurno niti preporučljivo. Ali s druge strane djeca starija od toga bi mogla obaviti ovaj tretman, ali u jako kratkom roku.

Također isto važi za one starije od 70 godina. Koža starenjem postaje dosta slabija i ne bi bilo pametno takvu kožu tretirati ovim tretmanom. Iako je ovo neinvazivni tretman, ipak za starije nije najbolja opcija.

Ženama tokom perioda menstrualnog ciklusa.

Osobe koje koriste lijekove za razrjeđivanje krvi ili lijekove protiv zgrušavanja krvi kao što su Aspirin, Rivaroxaban (Xarelto), Dabigatran (Pradaxa), Apixaban (Eliquis), Heparin (razni), Warfarin (Coumadin) i slično.

Razlozi zašto ovo nije dobro se ogledaju u tome da sitni rezovi koje hidžama stvara ne mogu u potpunosti zacijeliti zbog samih lijekova. Ta činjenica povećava i rizik za stvaranje infekcije kože.

Iz prethodno navedenog možete zaključiti da je izuzetno bitno da osobi koja će obaviti tretman date informacije o tome da li postoje neki lijekovi koje ste pili u proteklom periodu ili trenutno pijete.

Trudnice i majke dojilje. Kada govorimo o dojiljama konkretno se misli tokom perioda u kojem dojite dijete i 6 mjeseci nakon prestanka.

Osobe koje se oporavljaju nakon operacije bilo kog tipa nisu pogodni za ovaj tretman sve dok ne dođe do potpunog oporavka.

Osobe koje pate od nedostatka crvenih krvnih zrnca, preciznije od anemije.

Osobe koje imaju iza sebe zdravstvenih problema poput raka, dijabetesa, srčanog udara ili napada astme.

Osobe koje imaju dijagnosticiranu terminalnu bolest.

Također osobe koje već imaju postojeće probleme na koži poput opekotina od sunca, rana i slično ne bi trebale da odrade ovaj tretman. Barem ne dok se u potpunosti ne oporave.

Pitanja koja biste trebali postaviti doktoru koji obavlja tretman

U razgovoru sa vašim doktorom saznajte o tome koju metodu hidžame koristi i pitajte zašto bi neka od njih bila dobra za vas.

Pitajte o prethodnom iskustvu doktora ili čak se samostalno raspitajte o tome.

Obavijestite vašeg doktora o tome da li postoji još neki tretman koji ste radili da biste riješili problem na kojem radite u tom trenutku.

Jako važno pitanje i tema jeste da zajedno sa doktorom utvrdite da li postoji poseban razlog zbog kojeg ne biste trebali uraditi ovaj tretman.