Kako riješiti problem začepljenja nosa i saznati šta je uzrok

Ukoliko vas iritira začepljenje nosa i želite sebi pomoći, prije svega je potrebno odgonetnuti pravi uzrok. Naime, za različite uzroke, postoje i brojna različita riješenja, a u određenim situacija, pomoć je moguća samo operacijom. U nastavku vam donosimo neke od potencijalnih uzroka ali i načinje kako problem riješiti.

Problem sa alergijom

Pored kihanja, jedan od uobičajenih simptoba alergije je začepljenje nosa. Ukoliko znate da ste na nešto alergični, ono što je savjet je da se klonite onoga što uzrokuje iste, nosite masku u blizini okidača alergije ili se tuširajte poslije boravka na otvorenom, ovo se posebno odnosi prilikom suhih i vjetrovitih dana.

U prodaji se nalaze razni antihistaminici koje možete dobiti i bez recepta te vam mogu pomoći kod začepljenja nosa. Osim toga, za pomoć mogu poslužiti i sprejevi za nos kao i vodice kojim možete isprati nos. Preporučljivo je da obavezno koristite destilovanu, prokuhanu i pročišćenu vodu, a možete razmisliti i o fiziološkoj otopini. U slučaju da vam ni ovo ne pomogne, možete se posavjetovati sa stručnjacima kako bi uzeli injekice protiv alergija.

Prehlada i gripa

Jedan od glavnih simptopa prehlade i gripe je začepljen nos. Za ovo nema klasičnog lijeka i najčešće prolaze sami. U slučaju da ne vodite previse računa, riskirate da dobijete sekundardu bakterijsku infekciju u sluzi, mišljenja je dr. Lise Libertore, koja je specijalista u poznatoj bolnici Lenox Hill u New Yorku.

Korišenje dekongestanata i antihistaminika, može biti dobro te vam isti mogu pomoći prilikom otklanjanja začepljenja nosa. Svakako preporučljivo je i ispiranje nosa jer ćete tako isprati razne viruse i bakterije koje se nalaze u vašem nosu.

Začepljenje nosa zbog akutnog sinusitisa

Vrlo često čujemo kako neko ima problem sa sinusima, a da ne znamo ni šta su to sinusi. Naime, radi se o šupljinama koje se nalaze u lobanji i njihova funckija je da pomognu pri odvodu sluzi. U slučaju zaraze ili upale sinusa, dolazi do začepljenja nosa.

Pojedini virusi i bakterije nekada su razlog sinusitisa, takvo stanje može biti akutno i trajati nekoliko dana ali i sedmica, postaje hronično kada traje duže od 12 sedmica.

Ukoliko je sinusna infekcija bakterijska, tada najčešće koristimo antibiotike koju pomažu u ovakvim slučajevima. Ipak., najbolje za sinusitis je da kontrolišemo simptome. Treba izbjegavati antihistaminike jer oni isušuju. Jedna od stvari koja se preporučuje jeste uzimanje deknogestiva ali i ovdje treba biti oprezan jer mogu uzrokovati povećanje krvnog pritiska, pa u slučaju da eventualno imate hipertenziju, najbolje da se posavjetujete sa vašim doktorom koji će vam reći da li da ih uzimate ili ne. Pojedini sprejevi za nos sadrže i steroide koji mogu biti veoma efikasni.

Nakon završetka začepljenja nosa uzrokovanog sinusitisom, koristite fiziološku otopinu kojom ćete isprati sluz.

Hronični sinusitis

U slučaju kada upaljeni sinusi ne prolaze, postoji mogućnost da imate hronični sinusitis, što je slučaj kada imate oticanje koje traje duže od tri mjeseca.

Ukoliko sprejevi za nos, ispiranje, deknogestivi ne mogu pomoći, najbolji savjet je da odete doktoru, koji će vam možda prepoučiti neke druge lijekove ili u kranjem slučaju predložiti operativni zahvat. Standardna operacija sinusa podrazumijeva vađenje kosti tkiva, te se na taj način oslobađaju prolazi i stvara više prostora kojim bi sluz odlazila. Postoji i mogućnost sinusoplastike, kada doktor ubaci balon u sinuse, napuše ga kako bi rastegao područje i nakon toga ga uklonio.

Trudnoća

Ukoliko vas začepljen nos u trudnoćo iznenadi, moguće je da se radi o trudničkom rinitisu, koji se javlja jer više krvi odlazi u tkivo nosa.

Ovaj problem se može izbjeći, ali ukoliko dođe do zaečepljenog nosa, takvo stanje može se zadržati tokom cijele trudnoće.

Ne brinite, ne radi se o situaciji koja je opasna po život, ali rizik je liječenje uz pomoć lijekova. Naime, preporuka je da žene koriste fiziološke otopine koje mogu pomoći da dođe do sekundarne bakterijske infekcije, kao i ublažavanje pritiska kojeg ćete eventualno osjećati.

Devijacija septuma

Nekada začepljenje nosa nije uzrokovano zbog vanjskih uzroka, nego zbog strukturnih problema, a ono što je najčešće je devijacija septuma kod pojedinih osoba. Devijaciju septuma prepoznat ćete ukoliko možete disati samo na jednu nosnicu.

Kada govorimo o liječenju, ono zavisi od toga koliko takva situacija utiče na disanje. U slučaju da i dalje lako dišete, preporuka je korištenje lijekova za alergiju koji otvaraju prolaze, no, ipak  mnogima je potrebna operacija da bi proširili prolaze. Postupak operacije je prilično brz, bezbolan i ono što je  bitno, veoma učinkovit.

Povećani adenoidi

Ovo je čest razlog zbog kojeg dolazi do začepljenja nosa u toku djetinjstva. Naime, adenoidi su nabori tkiva koja se nalaze na stražnjoj strani u grlu i koji djeci mlađoj od pet godina mogu pomoći prilikom sprečavanja infekcija. Poslije pete godine, adenoidi se smanjuju i ne bore se toliko protiv  bakterija. Ipak, ponekad infekcije mogu uzrokovati da dođe do oticanja adenoida, što djeci može dovesti do začepljenja nosa, ali i ušiju, kao i popucalih usana zbog disanja na usta.

Zato se preporučuje korištenje spreja za nos ili antibiotika koji mogu pomoći da simptomi budu slabiji, sve dok se adenoidi ne smanje. U pojedinim slučajevima, potrebno je uklananje adenoida kod djece, što se najčešće radi ako djeca imaju problem sa snom i nemogućnosti spavanja.