Kako osušiti mokru obuću da je ne oštetimo

Ljeto i topli dani, već su uveliko iza nas, iako još uvijek ima lijepih i sunčanih dana, ne dopustite da vas vrijeme zavara, pogotovo kada govorimo o obući koju nosite. Sigurno ste imali situacije kada ste se vani zatekli sa patikama na nogama, ali vas je iznenadila kiša. Naravno, tokom kišovitog vremena, patike nisu najbolji izbor, pogotovo kada iste postanu mokre i donesu nam nove glavobolje. U ovom slučaju važno je da ne pravite greške koje problem mogu povećati.

Ono što morate znati je da se ne mogu sve patike prati u veš mašini. Mnogi proizvođači istakli su na kutijama od patika da je zabranjeno mašinsko pranje, posebno iz razloga jer pojedini deterdženti kao i ubrzano okretanje bubnja itekako mogu oštetiti vaše patike. Osim toga, ljepilo se suši i nakon toga postane potpuno neupotrebljivo.

Bitan savjet je da patike ne čistite dok su mokre. Kada su patike pokvašene, čišćenjem možete samo dodatno ubrizgati prljavštinu unutar trkanine a onda se nakon sušenja, iste veoma teško riješiti. Sačuvajte stare četkice za zube kako bi iščetkali platno patika ali isključivo u peridu kada je potpuno suho. Nakon što se riješite prljavština poput kamenčića i blata, vaše patike možete potopiti u posebnu smjesu koju čine mješavina sirćeta i sode bikarbone sa mlakom vodom.

Ukoliko se na kraju u svakom slučaju odlučite oprati patike u mašini, barem iz patika izvadite uloške i pertle. Nakon toga, patike možete staviti u posebnu mrežastu vrećicu jer u suprotnom riskirate da izgubite neke bitne dijelove, a treba dodati i to da ćete smanjiti samo lupanje bubnja veš mašine. Program za pranje koji je preporučljivo koristiti je onaj za tkanine koje su osjetljive sa hladnom vodom uz neki nježniji deterdžent.

Sušenje patika – izbjeći mašinu i direktnu sunčevu svjetlost

Kada su patike oprane, jedan od bitnijih savjeta je da ih ni slučajno ne sušite u mašini za sušenje veša. Naime, ukoliko takvo nešto učinite, zauvijek ćete oštetiti vaše patike. Preporuka je da se koristi ubrus papir jer on najbolje upija vlagu i pomaže da patike zadrže prvobitni oblik. Jedna od grešaka koju mnogi rade je da u patike stave novine, što je potpuno pogrešno, osim u slučaju da na patikama ne želite pročitati današnje izdanje novina, malo šale nije na odmet. Naime, u slučaju da patike natrpate novinama iste se vrlo lako mogu preslikati na tkanini.

Patike nakon toga treba staviti da se suše, ali probajte izbjeći da se nalaze na direktnoj sunčevoj svjetlosti. Prije vraćanja uložaka i pertli, potrebno je sačekati da patike budu potpuno suhe. Vrlo često se dešava da unutrašnjost patika ima neprijatan miris, u tom slučaju možete ih posuti sodom bikarbonom i ostaviti da stoje neko vrijeme, najbolje preko noći dok spavate.