Kako bebi šampon možete koristiti u domaćinstvu

Svi znamo kako su ovi šamponi idealni za bebe, ali i za njihove roditelje, obzirom da je poznato kako će dječije kupanje proći bez plakanja i suza. Ipak, manje poznato je da se ovaj šampon može koristiti i za mnoge druge stvari unutar domaćinstva.

Pranje lica

Ukoliko je ovaj šampon siguran za kožu beba, stoga je vjerovatno, odnosno sasvim jasno da neće naškoditi ni koži odraslih osoba. Naime, i sami dermatolozi i kozmetičari preporučuju korištenje ovog šampona za ljude koji imaju određene probleme na koži kao što su dermatitis, te za svakodnevno pranje lica. Sigurno je da ga možete koristiti bez ikakvog straha.

Može bezbolno ukloniti flastere

Ukoliko nemate dovoljno hrabrosti, vama ništa ne znači savjet da flaster brzo odlijepite i proći će. Ukoliko niste dovoljno hrabri, savjetuje se da stavite ovaj šampon na flaster i sigurno je da nećete osjetiti kako je nestao. Samim šamponom možete počistiti i višak kreme koji ostane ispod flastera.

Čisti vaše sinuse

Uz dovoljno pare, ovaj šampon nudi vam mogućnost da očistite i vaše sinuse ali i da prestanete hrkati. Ukoliko nekoliko kapi ovog šampona dodate u vodu koja ima soli, moguće je pripremiti sredstvo kako bi vam pomoglo u slučaju infekcoije sinusa, mišljenja je Mas Takashima, koja je ljekar i obnaša poziciju direktora centra za bolesti sinusa na poznatom univerzitetu Baylor.

  • Mnogoj djeci savjetujemo da peru ruke sapunom i vodom, a ne isključivo sapunom, na taj način će se puno lakše riješiti bakterija. Upravo isto se odnosi i na sinuse. Obzirom da se radi o novosti, dobro je prije svega posavjetovati se sa vašim ljekarom, – mišljenja je Takashima.

Pomaže kod upale oka

Ukoliko vas muče crveni i otečeni kapci, to može biti zbog određenih bakterija, a sami simptomi mogu uključivati crvenilo očiju, peckanje, suzenje, svrab i slično. Ovaj tretman podrazumijeva jaku higijenu, a to možete uraditi uz pomoć vruće gaze te rastvora koji stavite u vodu i šampon za bebe.

Možete očistiti nakit

Opće poznato je da su dijamanti otporni pa stoga vam ovaj savjet ne mora biti neobičan. Naime, vaš nakit možete očisitit uz pomoć vruće vode u koju dodate šampon za bebe.

Uz pomoć istog sredstva možete prati i nakit od zlata i srebra po istom postupku, ali nakon toga vaš nakit posušite krpom.

Očistite podove

Ukoliko razmiščjate o smanjivaju jakih preparata u čišćenju vašeg doma, savjet je da razmislite o korištenju šampona za bebe. Ovo sredstvo idealno je npr. za čišćenje laminata, a priprema se tako što pomješate dvije kašike šampona sa litrom vode. Ovo sredstvo je veoma nježno i dobro će očistiti vaše površine.

Čišćenje kožnog namještaja

Za čišćenje kože postoji mnogo različitih sredstava, ipak nekada vam nije potreban baš skupi i poseban rastvor. Dovoljno je da  pomješate samo kap bebi šampona uz malo vode, te da nakon toga uz pomoć suhe krpe počistite vaš namještaj. Putem istog postupka možete čistiti i kožne jakne.

Šamponom za djecu perite kašmir i vunu

Obzirom da su ovi materijali veoma osjetljivi na vodu, a šampon za bebe nježan, onda ih možete prati upravo uz pomoć njega. Kašmir i vunu operate na ruke u vodi i šamponu, te nakon toga jednostavno ostavite da se suši.

Može otkočiti rajferšlus na pantalonama

Uloliko vam je rajveršlus zapeo i ne možete ga nikako otkopčati ili koči, preporučljivo je da stavite šampon i da tapkate uz pomoć vatice. Ukoliko nije pokidan, ovakav postupak često zna biti od pomoći.

Pranje psa

Ukoliko je ovo sredstvo sigurno za bebe, onda sigurno mora biti i za kućne ljubimce. Ipak, obzirom da koža kod pasa ima drugačiju PH vrijednost, ponekad i prilično blagi proizvodi mogu biti štetni. Ipak, ako se vaš pas toliko isprljao i našao u nečem što itekako smrdi, ovo vam je najbolji savjet, pogotovo ako u tom momentu ne raspolažete ničim drugim.

Pranje četkica za šminkanje

Nekada vaše četkice za šminkanje mogu biti prava oaza bakterija, a takve četkice mogu naštetiti vašem zdravlju pa i samom izgledu, a vi na taj način širiti infekcije koje mogu biti veoma opasne poput ešerihije koli ili gljivica. Savjet stručnjaka je da vaše četkice perete barem svakih deset dana uz pomoć blagog šampona. Ono što treba da uradite je da vaše četkice dobro isperete te nakon toga ih ostavite da se cijede i osuše.