Da li je transplatacija kose učinkovita?

transplatacija kose

Da bismo mogli reći da li je transplatacija kose učinkovita metoda za probleme opadanja i nedostatka kose mnogi su faktori koji utiču na to.

S obzirom na različite metode transplatacije kose i različitih stanja s kojima se klijenti najbolja usklađenost ta dva faktora bi prouzrokovala najvećom učinkovitošću.

Da li svako može biti pogodan za transplataciju kose?

Prije obavljene transplatacije svaki pacijent bi trebao obaviti istraživanje kako bi zaključio koja je to metoda koja bi mu odgovarala. Transplantacija kose zahtjeva da posjedujete određenu količinu folikularnih jedinica koju zapravo možete transplatirati na dijelove na kojima postoji nedostatak. Iz toga razloga osobe koje su izgubile kosu tokom hemoterapije ili imaju zadebljale ožiljke na koži nisu pogodni kandidati.

Učinkovitosti transplatacije

Nisu odrađene mnoge statističke analize koje govore detaljno o uspješnosti i efektivnosti transplatacija.

Mada ipak postoje neki manji istraživački studiji i članci koji ipak govore o učinkovitosti transplatacije kose. Ali važno je naglasiti da ta učinkovitost zavisi od vještina i iskustva hirurga, ali i gustoći kose na donorskoj regiji.

Jednim istraživanjem je zaključeno da većina osobe koje su bile podvrgnute nekim od metoda transplatacije folikularnih jedinica na tjeme glave su postigli zadovoljavajuće rezultate. Uz određene popravke svakih 2.9 godina. Među 73 ispitanika koji su ocijenili rezultate transplatacije prosjek je bio ocjena 8,3 od 10.

Koliko dugo traje efekat

U većini slučajeva biste nakon uspješne operacije trebali imati prirodan i zdraviji izgled kose. Međutim u nekom dužem periodu nakon operacije postoji mogućnost da biste morali posjetiti svog hirurga kako bi odradili popravke i produžili vijek trajanja samog tretmana. 

U zavisnosti od osobe do osobe postoji mogućnost da se nekad folikularne jedinice ne “prime” in a tom mjestu ne rastu nove dlake. To može biti razlogom da budete nezadovoljni sa tretmanom, ali još jedna posjeta hirurgu bi mogla riješiti taj problem.

U periodu nakon tretmana bitno je postupati po jednostavnim uputama hirurga kako bi održali izgled svoje kose i samostalno produžili vijek trajanja.

Oporavak

Oba tipa transplantacije kose (FUT i FUE) traju nekoliko sati do nekoliko dana. Sve ovisi o vještini hirurga koji vrši operaciju.

Nakon završetka operacije, Vaš hirurg pažljivo uklanja sve zavoje. U slučaju da je to područje natečeno, Vaš hirurg će vjerovatno ubrizgati triamcinolon u to područje kako bi se otečenje smanljilo. Vjerovatno ćete osjetiti bol na mjestu transplantacije kose, kao i na mjestu odakle je kosa uzeta.

Evo nekoliko savjeta za njegu nakon transplantacije kose:

  • Pričekajte nekoliko dana nakon operacije da operete kosu. Prvih nekoliko sedmica koristite samo blage šampone;
  • Trebali biste se moći vratiti na posao ili u uobičajene aktivnosti za otprilike 3 dana;
  • Ne koristite češalj otprilike 3 sedmice nakon operacije;
  • Ne nosite kape, šešire i generalno odjeću koja se oblači preko glave dok Vam to Vaš hirurg ne odobri;
  • Nemojte vršiti nikakve intenzivne fizičke aktivnosti otprilike 7 dana nakon operacije.

Ne brinite ako primjetite opadanje dlaka nakon transplantacije kose. Presađena kosa možda neće puno rasti ili se neće potpuno podudarati izgledom sa normalnom kosom nekoliko mjeseci nakon operacije. Ovo je normalan dio procesa.