Analiza Nokie 5.3: Idealan Android po prihvatljivoj cijeni

Model Nokie 5.3 koji se nalazi u uobičajenom stilu za ovu kompaniju, donosi nam veoma zanimljiv te povoljan model sasvim prihvatljivih performansi kao i Android One, koji podrazumijeva redovno ažuriranje softvera u toku dvije godine.

Kada govorimo o srednjoj kategoriji, možemo reći da je Nokia jedan od ključnih igrača koja ima uistinu široku i raznovrsnu ponudu mobitela, koje možemo klasificirati kao “best buy”, odnosno odličan odnos cijene i kvaliteta, a ništa drugačije nije ni sa novim modelom Nokie 5.3.

Ovaj model Nokie je veoma jednostavnog dizajna koji sa zadnje strane posjeduje kamere koje su smještene u krugu, a ispod kruga nalazi se i sensor za otisak prsta. Kompletan uređaj je u kućištu koje je plastično i zaobljeno, te kao takvo vrlo jednostavno za korištenje. Jedan od detalja koje treba istaći je svakako LED-ica koja se nalazi unutar tipke za uključivanje i isključivanje mobitela, a služi za notifikacije. Sam telefon djeluje veoma kvalitetno i prilično je čvrst, neovisno o cijeni, na našem tržištu će biti oko 400 KM.

Dijagonala njegovog ekrana je 6.55 inča uz rezoluciju piksela od 720×1600. Treba znati da IPS LCD ekran vam neće ponuditi razna blještavila i slične karakteristike koje posjeduju OLED ekrani kod mobitela koji su daleko skuplji. Ipak, ekran ovog uređaja ima sasvim zadovoljavajuće karakteristike i može dobiti prolaznu ocjenu, sigurno je da i nešto manja rezolucija nije neki veliki problem. Kada govorimo o formatu, kod ovog uređaja on je nešto duži 20:9, pa može vam nekad zasmetati prilikom gledanja određenih videa, ali ipak, lako ćete se navići. Danas mnoge zanima i selfie kamera, bez koje je nemoguće zamisliti bilo koji novi mobitel, ona se nalazi u svom zarezu i brzo će postati dio ekrana, koji sigurno nećete primjetiti dok igrate vaše omiljene igrice ili pregledate video.

Naravno, i Nokia prati trendove sa aspekta broja kamera, tako da ovaj uređaj ima četiri kamere, glavna kamera ima 13, jedna sa šrikom uglom 5, de dodatne dvije od dva megapiksela. Jedna od kamera podrazumijeva slikanje makro fotografija, dok je druga dubinski senzor. Samo fotografisanje ovim telefonom može vam pomoći prepoznati scene. Na ovom mobilnom telefonu sa prednje strane je senzor od osam megapiksela, kojim ćete biti zadovoljni u toku videopoziva i slikanja selfiea

Android One program

Kompeletan uređaj ima procesor Snapdragon 665 te posjeduje 4/64 gigabajta memorije, što će sigurno zadovoljiti vaše potrebe. Sam mobitel nakon kupovine donosi vam mnoštvo Googleovih aplikacija, što nije čudo jer je riječ o mobitelu sa Android One programom. Ono što je sigurno je da tokom korištenja nećete imati problema sa stajanjem i blokiranjem aplikacija kao i raznih zastajkivanja. Ako smatrate da je ovaj telefon za gamere, moramo biti iskreno pa reći da se ne radi o takvom uređaju, no, ipak posjeduje jako dobre performanse i što se tiče igrica, idealno sa osobe koji povremeno vole iskoristiti slobodno vrijeme i igrati neku od omiljenih igrica. Obzirom na program Android One, sigurno je da ćete imati sigurna ažuriranja što je itekako primamljivo, a uz njega se podrazumijeva i osnovni Android sa raznim Google servisima i aplikacijama.

Neka od bitnijih pitanja uvijek su vezana za bateriju, kapacitet baterije kod ovog mobitela je 4000 Mah, a na kutiji prilikom kupovine vidjet ćete kako iz Nokije ističu da je moguć rad na mobitelu u trajanju od dva dana, a uz ne toliko aktivno korištenje, baterija može trajati i duže. Ono što će sigurno mnogima biti bitno je kada pred spavanje na kraju dana pogledaju nivo baterije i vide da imaju daleko više nego što su očekivali, odnosno od “rezerve” na koju nas mobitel često upozorava. Ovo je svakako performansa po kojoj je Nokia i poznata već dugi niz godina, što će očito biti slučaj i u budućnosti.