ALOE VERA – ČUDOTVORNI LIJEK IZ PRIRODE

Aloe Vera biljku već stoljećima koriste mnogi narodi širom svijeta kao eliksir zdravlja i biljni lijek u prevenciji i liječenju mnogih bolesti. Raste prirodno i uzgaja se u mnogim regijama svijeta s tropskom i suptropskom, odnosno toplom klimom, uglavnom u Africi i Srednjoj Americi, a zahvaljujući mnogim zdravstvenim blagodatima, aloe se posljednjih decenija uzgaja u mediteranskoj regiji u Evropi. Postoji preko 250 različitih vrsta aloe, ali vrsta Aloe Vera Barbadensis Miler je najpoznatija, najistraživanija i sadrži najveći broj bioaktivnih molekula korisnih za zdravlje. Stoljetna tradicija upotrebe biljke Aloe Vera u održavanju zdravlja i liječenju bolesti danas je prepoznata od Svjetske zdravstvene organizacije, a nutritivne i zdravstvene prednosti Aloe Vera potvrđene su u hiljadama naučnih studija i istraživanja.

Biljka Aloe vera podvrste Barbadensis Miler je zaista rijedak dar prirode. Listovi su bogati gelom koji sadrži preko 240 nutritivnih sastojaka i bioaktivnih molekula, uključujući 20 različitih aminokiselina, vitamina (B1, B2, B3, B6, B9, B12, holin, kao i antioksidanti A, C i E, 20 različitih minerala (poput Mg, Zn, Fe, Ca, Cu, K, N, Mn, Cr, itd.), 16 enzima (kao što su amilaza, proteaza, celulaza, lipaza, bradikinaza, peroksidaza itd.), mukolitički polisaharidi i antrakinini, fitosteroli, saponini i drugi bioaktivni molekuli. Ovaj izuzetan sastav čini Aloe snažnim čovjekovim saveznikom u održavanju i poboljšanju njegovog zdravlja.

Redoviti unos gela Aloe Vera omogućava:

• podršku imunitetu (specifični bioaktivni sastojci poput antrakinona u znanstvenim istraživanjima potvrdili su imunomodulatorno i protuupalno djelovanje, tj. sposobnost poboljšanja imuniteta i smanjenja upale u tijelu, kao i antimikrobna svojstva i sposobnost uništavanja širokog spektra patogeni mikroorganizmi koji uzrokuju mnoge infekcije).

• podršku probavi i funkciji gastrointestinalnog trakta (aloja sadrži nekoliko enzima uključenih u probavu i mukolitičke polisaharide koji oblažu probavne organe (želudac i crijeva) i štite ih od potencijalno štetnih efekata kiseline, bakterijskih toksina ili drugih iritanata). Pokazalo se da je upotreba aloje učinkovit način za redovnu detoksikaciju i pražnjenje crijeva, odnosno prevenciju zatvora.

• širok spektar vitamina, minerala i antioksidansa za zaštitu od oksidativnog stresa (štete koju slobodni radikali čine tijelu) i poboljšana regulacija metabolizma šećera i masti, podrška radu jetre i detoksikaciji itd.

Kada koristite gel iz biljke Aloe, važno je ukloniti Aloin (lateks supstanca koja se nalazi ispod zelenog dijela lista i ima snažno laksativno i hepatotoksično djelovanje). U ovom slučaju, Aloe Vera gel je siguran i preporučuje se za poboljšanje imuniteta i probave kod djece. Takođe je važno da se biljka uzgaja organski i da njen kvalitet potvrđuju nadležne institucije odgovorne za kontrolu proizvodnje u svijetu. Iako ne raste u našoj regiji, danas blagodati Aloe Vere može uživati ​​i naše stanovništvo, uz upotrebu kvalitetnih visoko koncentriranih proizvoda dostupnih na našem tržištu.