Menu

Svečano otvaranje Centra za Inovacije i Poduzetništvo

U Srednjoj elektrotehničkoj školi u Buča Potoku 11. januara 2018. godine svečano je otvoren moderno opremljeni Centar za inovacije i poduzetništvo u kojem će učenici imati priliku za sticanje  novih znanja i vještina o poduzetništvu, razvoju inovacija i programiranju.

Svečanim presijecanjem vrpce početak rada centra ozvaničili su pomoćnik načelnika Općine Novi Grad Sarajevo za privredu i lokalni ekonomski razvoj Džemaludin Kahrović, direktor JU Srednje elektrotehničke škole Fahrudin Alihodžić, Esmir Haznadar, direktor Udruženja Centra za razvoj socijalnog poduzetništva i Džemal Hodžić, koordinator projekta „Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u BiH“.

Centar za inovacije i poduzetništvo je dio šireg projekta koji Općina Novi Grad Sarajevo provodi uz podršku Međunarodne organizacije rada ILO, kroz projekat „Nove strategije zapošljavanja na lokalnom nivou“.

Centar ima za cilj povećanje sposobnosti učenika za pokretanja vlastitog biznisa, kao i njihovu bolju konkurentnost za zapošljavanje u IT kompanijama nakon završenog školovanja.  Pored radionica na temu programiranja, inovacija i poduzetništva, učenici će imati jedinstvenu priliku da se edukuju o jednoj od najbrže rastućih tehnologija u svijetu a to je Internet of things ili internet stvari. Internet stvari je temelj za dalji napredak i razvoj inovacija zbog toga je edukacija učenika o ovoj temi neophodna u cilju stvaranja što boljih inovacija i pokretanja biznisa.

Također, planirane su i edukacije za sticanje osnovnih znanja u oblasti informatičke pismenosti nezaposlenih osoba iz teže upošljivih kategorija.

Vrijednost projekta je 360.000 KM. Finansira ga EU, a sredstva su usmjerena prema organizacijama, firmama, a između ostalih i Elektrotehničkoj školi za projekte koji se tiču otvaranja novih radnih mjesta, obuke i poduzetništva.

 

Projekat „Nove strategije zapošljavanja na lokalnom nivou“, Općina Novi Grad Sarajevo provodi u saradnji sa partnerima: JU Službom za zapošljavanje Kantona Sarajevo, JU Srednjom elektotehničkom školom Sarajevo, kompanijama Mistral Tehnnologies d.o.o. Sarajevo, Cebos d.o.o. Sarajevo, Herbal – Spa d.o.o. Sarajevo, Centrotrans – Eurolines d.d. Sarajevo, te nevladinom organizacijom – Centar za razvoj socijalnog poduzetništva.

nazad na vrh